18 nov. 2012

Mammafest



Vi var några mammor som träffades på öppna förskolan för nåt år sedan och startade en egen liten mammagrupp här i byn och från grannbyarna. I början var det lekträffar med barnen, men nu är det oftast festkvällar med mammorna eller med papporna. Igår var det vår tur och Jenny hade fixat fest med Halloweentema. Alltid kul att få klä ut sig, jag fixade till en enkel piratstass , med Jack Sparrow ( Pirates of the carribean) -inspiration. Det var häxor, geishor hondjävlar där och så en typ med jäkligt dåliga tänder :-)
Massa go mat ; fetaostsallad, ett parmaskink-ansikte, mumiefingrar av ölkorv och mandelspån, en vildsvinsfärspaj, och min bloody -mary-tomatsoppa. Samt supersöta fyllda paprikor som var utskurna som pumpor, har tyvärr ingen bild på dem . Sen var det tobleronemousse med clementin och en vit kladdkaka med hallon som var helt ljuvlig. Receptet på soppan efterfrågades och kommer här ;
Tomat och morotssoppa med sting.Stor sats !
1 tetra krossade tomater med chili
1 tetra krossade eller passerade tomater
2 medelstora finrivna morötter
1 gul lök eller ett par charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
2-3 grönsaksbuljongtärningar el fond
1 burk creme fraiche
sirap , socker  , 1/2 dl heinz chilisås el ketchup, peppar och salt efter smak. örtkryddor om man vill..
vatten, ca 1 liter
fräs finhackad lök & pressad vitlök i  lite smör, i med krossade tomater rivna morötter, buljongtärningar och vatten , låt koka 20-30 min. I med sötningsmedel efter smak, jag tar lite sirap och lite socker. Rör i lite chilisås / ketchup ( igår hade jag i basilika )  och sen mixar man soppan slät, späd med mer vatten om den är för tjock. Slutligen adderar man creme fraiche och låter soppan få ett snabbt uppkok. Skall man ge soppan till barn , ta bara vanliga krossade tomater istället . Gott med lite tortellini pasta i eller vitlöksbröd till.

1 kommentar: