16 nov. 2012

God mat !

Makens goda lördagsmiddag !!


För några helger sen så lagade maken detta åt oss, det är ju inte konstigt att man har några extrakilo här och där när det bjuds sånt här :-) En go köttbit, baconlindad potatiskaka ( supergott )  och mustig rödvinssås. Jaa vad skall jag säga ? - Try it at home folks !!!!


Potatiskaka
3 paket bacon
5 st rivna bakpotatisar
200 g riven parmesan
1 msk maizena
2 msk hackad basilika
2 msk hackad timjan
1 tsk salt
3 krm peppar
2 msk smör

Rödvinsås
3 st schalottenlökar
1 msk smör
1 dl rött vin
1 msk rödvinsvinäger
6 dl kalvfond
5 st krossade vitpepparkorn
1 kvist färsk timjan
1 st lagerblad
0.5 tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör
Ev maizena

1.      Potatiskaka
Sätt ugnen på 200 grader. Klä in en brödform i bacon. 
2.      Låt det hänga ut över sidorna så att det räcker till att täcka potatisen med. 
3.       Riv både potatis och ost grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, ost, maizena, basilika och timjan i en skål. Smaka av med salt och peppar, häll blandningen i brödformen. 
4.      Pressa ihop och vik över baconet. 
5.      Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och placera något tungt ugnståligt ovanpå så att potatiskakan gräddas under press. 
6.      Grädda i 60 minuter och låt sedan svalna minst två timmar.
7.      Skär kakan i 2 cm tjocka skivor som steks i lite smör i en grillpanna precis före servering.
Rödvinsås
Skala och finhacka schalottenlökarna och fräs dem mjuka i smöret. Häll på rödvin och vinäger, låt koka ner till hälften. Tillsätt fonden och kryddorna. Koka ner tills cirka 5 dl återstår. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och tillsätt sedan 1 msk smör.
Receptet från halv åtta hos mej / recept.nu 

2 kommentarer:

  1. Potatiskakan ser väldigt god ut. Den får nog testas snart:-)

    SvaraRadera
  2. Underbar! fast vi hade lite mindre timjan och lite persilja i istället, men det är ju en smaksak ! Det kan man ju exprimentera som man vill !

    SvaraRadera