18 juni 2013

Sill e gott

Ja nu är det snart midsommar ! En av mina favoritdagar på året som brukar firas med goda vänner, traditionell stång, kransar, lekar dans och sång ...och så den ljuvliga maten. Färskpotatis och matjesill. Jordgubbar.. ja godare än så blir det inte. Det brukar ju toppas med lite allehanda tillbehör, såsom snaps ( min favorit är vår egna citron och flädersnaps) kanske en västerbottenostpaj toppad med creme fraiche rödlök och röd rom ? Lite andra goda sillar, knäckebröd och riktigt smör. Tårta eller bara grädde till jordgubbarna ? Ja variationerna är frivilliga, bara grunden finns. Matjesill, Färskpotatis och Jordgubbar. Ja vi vet inte riktigt vad vi skall ta med oss till festen i år... kanske blir det några burkar sån här ;

Det röstas fram en ny årets sill varje år som klädesholmen tillverkar och säljer.
I år blev det Bacon och pepparrot. I år har vi lite dåligt med tid för att hinna göra denna själva till midsommar,( som tur är finns den att köpa med :-)  men den skall definitivt testas i sommar.

Lite info om årets sill;

Med motiveringen En välbalanserad, elegant och utomordentligt god sill där man njuter av eftersmaken.” utsågs ”Bacon och pepparrot” till Årets Sill 2013.
Årets Sill börjar säljas den 6 juni vilket bland annat firas under Sillens dag på Klädesholmen.
En krona per såld burk går till Sjöräddningssällskapet, det gav 75 500 kronor för försäljningen av Årets Sill 2012.

Syftet med Årets Sill är att bevara och samtidigt utveckla svenska silltraditioner. I den namnkunniga Årets Sill-juryn, som samlades på Klädesholmen den 12 mars, ingick förutom ständige ordföranden Peter Harryson, musikern och sångaren Timo Räisänen, de erkända kockarna och matinspiratörerna Paul Svensson och Malin Söderström, matbloggaren Annika Ingemarsson och som alltid Rolf Westerström, vd för Sjöräddningssällskapet.

Såhär ser den ut om ni vill köpa den .
Och här kommer receptet om ni vill göra den :
Bacon och pepparrotssill
Stek 100 g finskuret bacon knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Låt 1 pkt 5-minuterssill rinna av och skär i  bitar. Blanda 1 dl majonäs , 3 dl gräddfil, 2 msk riven pepparrot på tub , 1/2 tsk salt o 1 krm peppar. Vänd ner sill och bacon. Låt stå i kyl minst 2 dagar. ( recept från tidningen Buffe)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar