7 feb. 2013

världens bästa chili

Förra helgen lagade vi "Världens bästa chili". Och jag är böjd att hålla med författaren av receptet. Sen kan tilläggas att den inte bara blev otroligt god, utan det var även vääääldigt trevligt att laga den. I goda vänners lag. Så samla ihop lite goda vänner, inhandla en gyllenbrun flaska tequila ( eller två ) och ingredienserna till detta recept så garanteras en rolig eftermiddag och kväll :-) Här hittar du hela receptet och tillvägagångssättet:
http://www.hornfeldt.se/chili

Jag väljer att visa några valda delar här och rekommenderar dig att kika in och läsa det roliga receptet i sin helhet.

VÄRLDENS BÄSTA CHILI

Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev enartikel som
fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världensalla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levandelegender
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täcktakokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
finnas med i en chili:
  • tomater
  • vita bönor
  • gul lök
  • köttfärs
Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rättlagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
viss tillsats av kött. ..-läs vidare på sidan för mer info och ingredienser, men jag måste visa hur man börjar: :-)
 
Så här gör du:
  1. Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
    också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
  2. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
    pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
  3. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
    en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
    ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
    tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
    Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
    lödkolven.)
  4. Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
    börjar det nämligen dra ihop sig.
  5. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
  6. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
    om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
    ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila. 
fortsättningen får du läsa vidare på sidan, men som sagt OJ vad trevligt vi hade och det blev såååå gott! ( vi använde högrev, blev superbt. )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar